Патриаршеският избирателен църковен събор ще определи днес кой ще е

...
 Патриаршеският избирателен църковен събор ще определи днес кой ще е
Коментари Харесай

Църковен събор избира новия български патриарх

 

Патриаршеският изборен църковен събор ще дефинира през днешния ден кой ще е новият български патриарх.

Избирателният събор беше призован с решение от 19 март на Светия синод след гибелта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13 март.

На 20 юни в цялостен състав и след скрито гласоподаване Светият синод избра тримата епархийски митрополити като почтени претенденти да заемат патриаршеския трон.

 Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев България 3 мин. Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев  Приказният свят на легендите и въображението на детето Advertorial 4 мин. Приказният свят на легендите и въображението на детето  Петровден е. Какви са традициите? България 2 мин. Петровден е. Какви са традициите?  Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи Тази събота и неделя 2 мин. Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи  Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “ Тази събота и неделя 4 мин. Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “  Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор България 2 мин. Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор  Времето в събота: Слънчево с температури до 35° България 2 мин. Времето в събота: Слънчево с температури до 35°  Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев България 3 мин. Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев  Приказният свят на легендите и въображението на детето Advertorial 4 мин. Приказният свят на легендите и въображението на детето  Петровден е. Какви са традициите? България 2 мин. Петровден е. Какви са традициите?  Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи Тази събота и неделя 2 мин. Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи  Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “ Тази събота и неделя 4 мин. Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “  Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор България 2 мин. Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор  Времето в събота: Слънчево с температури до 35° България 2 мин. Времето в събота: Слънчево с температури до 35°

Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.

Новият патриарх ще е четвъртият след възобновяване на Българската патриаршия.

Изборният ден стартира с Божествена света литургия в Синодалния параклис.

В Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ дойдоха мощите на Светия патриарх Евтимий Търновски

Предвидено е сутринта Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви да бъдат посрещнати в митрополитския катедрален храм „ Св. Неделя “. Там ще бъде отслужен къс трисагий (заупокойна молитва) на гроба на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

Избирателният събор ще стартира в академичната зала на Българската академия на науките (БАН). С къс молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод – врачанския митрополит Григорий, съборът ще бъде открит и ще бъде несъмнено изборното бюро.

След това делегатите ще отидат в Синодалната палата, където публично ще бъде запечатана изборната урна. Там ще стартира и гласуването. 

Три контролно-пропускателни пункта ще бъдат ситуирани към катедралата „ Св. Александър Невски “

Очаква се следобяд да бъде оповестено името на новоизбрания български патриарх.

След това новият патриарх, митрополитите и епископите на Българската православна черква ще се насочат към патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “, където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, пристигнали у нас за събора.

В 10 часа стартира регистрацията на делегатите за Патриаршеския изборен църковен събор

В храма ще се състои интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен. Церемонията ще приключи с обща фотография пред патриаршеската катедрала.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР